Bakım Onarım (Varlık Yönetimi) Modülü
Model ERP Varlık Yönetim Modülü, zengin parametreleri ve fonksiyonları ile işletmenizin değerlerini korumanıza yardımcı olur.
İşletmelerin gücünü oluşturan iki önemli faktörden (beşeri varlık, maddi varlık) birisi maddi varlıklardır. Maddi varlıkların bakımlarının iyi yapılması etkin ve uzun ömürlü kullanılmalarına yardımcı olur. Bu da özellikle üretim yapan işletmelerin verimli çalışmasına ciddi katkı sağlamaktadır.
Bakım Onarım Süreci
Bakım onarım sürecindeki iş akışı genel olarak şöyledir: İşletmenizdeki varlık kartları sisteme tanımlanır. Bu aşamadan sonra varlık kartları ile ilgili olarak planlı bakım kategorisinde yer alan bakımlar için tanımlamalar yapılır. Planlı bakımlar için otomatik, plansız bakımlar için ise kullanıcılar tarafından iş talepleri oluşturulur. Müdahale edilecek iş talepleri bakım ekibi tarafından iş emirlerine dönüştürülür. İş emirleri yapılan müdahalelerin sonuçlarına göre kapatılır.
Varlık Kartları
İşletmenizde bulunan her çeşit maddi varlığa ait bilgileri kayıt edip raporlayabilmeniz için varlık kartlarını kullanabilirsiniz. Makine, ekipman, araç gereç, taşıt, iş makineleri vb gibi varlıklara ait özel bilgilerin yanı sıra kiralanmışlarsa kiralama ile ilgili bilgiler, model, marka, üretim yılı gibi bakım ve arıza durumlarında gerekli olabilecekler bilgiler kayıt altına alınır.
İş Talepleri
Maddi varlıkların sorumluluğunu üstlenen operatörler herhangi bir plansız arıza durumunda iş talebi açarak bakım ekiplerinin söz konusu maddi varlığa müdahale için plan yapmalarını sağlamış olurlar. İş talepleri üzerindeki aşama bilgisi sayesinde iş talebinin durumu takip edilebilir.
İş Emirleri
İş talepleri bakım ekibi tarafından değerlendirilir ve müdahale edilecek iş talepleri iş emirlerine dönüştürülür. İş emirlerine bakım veya arıza işini ele almak üzere bakım ekibinden bir sorumlu atanır. İş emirlerinde belirtilen konularla ilgili işlemler yapılarak iş emirlerine işlenir. Ayrıca iş emrinde belirtilmemiş ama müdahale esnasında fark edilen başka konularla ilgili de müdahaleler yapılır ve iş emirlerine işlenebilir. İş emirlerinde müdahaleye ilişkin detaylı zaman bilgileri de tutulur. Ayrıca kullanılan yedek parça veya sarf malzemeler varsa onlar da kayıt altına alınır. Müdahale ekibi firma bünyesinden olmayabilir. Bu durumda dış ekip belirtilebilir.
Planlı Bakım
Planlı bakımlar genel olarak üç kategoride uygulanır. Bunlar:
Periyodik Bakım
Maddi varlıkların verimli bir şekilde kullanılmasını garanti edecek en önemli işlemlerden birisi de planlı bakımlardır. Her maddi varlık için planlı bakım periyodları ve bu periyodlarda hangi işlemlerin yapılacağı belirtilir. Bu aşamadan sonra zamanı geldiğinde planlı bakım iş emirleri Model ERP tarafından otomatik olarak oluşturulur. Bakım ekipleri bu iş emirlerine istinaden planlı bakımlarını kolaylıkla takip edebilir.
Önleyici Kestirimci Bakım
Büyük plansız duruşların önüne geçmek üzere bakım ekiplerinden çok operatörlerin haftada bir veya iki haftada bir rutin olarak yapmaları gereken kontrol ve bakımların yapıldığı kategoridir.
Otonom Bakım
Yalın Üretim yapan ve/ya TPM (Toplam Üretken Bakım) uygulayan işletmelerde bakım faaliyetlerinin bir kısmını operatörün günlük olarak yapmasını sağlayarak toplam ekipman etkinliğini artırmada kullanılan önemli bir bakım yöntemi olarak tanımlanır.
Otonom Bakım 7 adımda uygulanır ve bir ekip çalışmasıdır;
1- Makinanın günlük temizliği ve vaka belirtilerinin öğrenilmesi
2- Kirlenmeyi engelleyecek metotların öğrenilmesi, zor erişilen yerlerin kolay erişilir hale getirilmesi
3- İlk temizlik,inceleme ve yağlama standartlarının oluşturulması
4- Kontrol prosedürleri ile ilgili genel eğitim yapılması
5- Kontrollerın “Otonom” yapılmaya başlanması
6- Standartların ve Görsel İdarenin uygulanması
7- Tam Otonom Bakım’ın başlaması
Bakım onarım (Varlık Yönetimi) modülü ile doğrudan alakalı olan”Sabit Kıymetler” ve “Stok Yönetimi” modüllerimizide inceleyebilirsiniz.
Demo talebinde bulunabilir, ya da bilgi almak isteyebilirsiniz.